Dag van de Rechten van de Mens: Audi's mission statement

883x496_Human rights.jpg
10 december - Dag van de Mensenrechten. Audi zet zich in voor maatschappelijk verantwoord ondernemen met een herziene missieverklaring.

Strikte compliance en het respecteren van de mensenrechten maakt deel uit van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Audi. Het is verankerd in de bindende Audi-gedragscode, ons gevestigde Compliance Management System en onze duurzaamheidseisen op het gebied van wereldwijd supply chain management. Nu hebben de vier ringen hun mensenrechtenstrategie geformuleerd in een geactualiseerde mission statement.

Het gaat over de verantwoordelijkheid van bedrijven

Audi heeft wereldwijd ongeveer 88.000 mensen in dienst. Ongeveer 14.000 leveranciers en zakenpartners werken voor de vier ringen in meer dan 60 landen. "Ons doel is om economische waarde te creëren, banen op de lange termijn veilig te stellen en mens en milieu te beschermen tegen negatieve effecten waar we invloed kunnen uitoefenen", zegt Daniel Patnaik, Human Rights Officer bij AUDI AG.

Om aan de due diligence-verplichtingen te voldoen, is op meer dan tien afdelingen onder leiding van de afdeling Compliance een meertraps risicomanagementsysteem voor mensenrechten en milieurisico's opgezet. "We kijken hierbij niet enkel binnen het bedrijf, maar ook naar de toeleveringsketen en naar de impact van onze activiteiten op mens en milieu, om preventieve maatregelen af te leiden", aldus Patnaik.

De mensenrechtenstrategie is afdelings-overschrijdend ontwikkeld en omvat drie cruciale uitgangspunten: eerlijkheid, uitwisseling van perspectieven en effectiviteit. Dit betekent dat we risico's, problemen en schendingen openlijk moeten aanpakken, hierover transparant moeten communiceren naar groepen belanghebbenden, de interactie van onze bedrijfsactiviteiten met mens en milieu moeten erkennen en waarneembare en effectieve maatregelen moeten nemen in het belang van de betrokkenen.

Bij Audi Brussels zijn mensenrechten onze eerste prioriteit. De afdelingen Compliance en Milieu werken, aan hand van gemeenschappelijke doelen, nauw samen aan hun respectievelijke programma’s.