Pionier voor e-mobiliteit en duurzaamheid: Audi Brussel produceert zijn acht miljoenste voertuig

Home header big.png

Feest in België: bij Audi Brussels rolde het acht miljoenste voertuig van de band. Markus Duesmann, voorzitter van de raad van bestuur van AUDI AG, toonde zich tijdens zijn bezoek zeer enthousiast over de vestiging die pas het voorbije jaar uitgeroepen werd tot ‘Factory of the Future’. Sinds het najaar van 2018 produceert Audi Brussels met de Audi e-tron* de eerste volledig elektrische SUV van het merk met de vier ringen. En begin 2020 is ook de serieproductie van de Audi e-tron Sportback gestart.

252 - Copy.jpg
Audi Brussels heeft een bijzondere mijlpaal bereikt: sinds haar oprichting in 1949 heeft de Belgische fabriek al acht miljoen wagens afgeleverd. De wagen die het feest op gang bracht is een Audi e-tron* in de kleur "gletsjerwit metallic’" Het jubileumvoertuig zal terechtkomen in de uitgebreide historische autocollectie van "Audi Tradition". Maar eerst zal deze historische Audi e-tron nog enige tijd in zijn Brusselse productie-omgeving vertoeven, waar hij in de ‘showroom’ een van dé blikvangers vormt voor elke bezoeker.

Naar aanleiding van dit heuglijke feit kreeg de fabriek het bezoek van Eerste minister Alexander De Croo, Georges Gilkinet, vicepremier en minister van Mobiliteit, en de raad van bestuur van Audi.

"Voorloper en voorbeeld bij e-mobiliteit"

Markus Duesmann, voorzitter van de raad van bestuur van AUDI AG, wierp ook een blik in de toekomst en beklemtoonde de rol van de vestiging als ‘sleutelfabriek voor elektrische mobiliteit binnen het Audi-concern’. Niet alleen is hier de productie gestart van de eerste volledig elektrische SUV van het merk, de Audi e-tron*. Ook de batterijmontage biedt toekomstperspectieven voor het concern – mede dankzij innovatieve oplossingen zoals de analysesoftware voor hoogspanningsbatterijen BattMAN (Battery Monitoring Analysis Necessity), waar ondertussen ook andere merken van het Volkswagen-concern gebruik van maken. “De consequente omzetting van onze produktportfolio naar elektromobiliteit is de grootste uitdaging uit de geschiedenis van onze onderneming. Brussel is voorloper en voorbeeld bij e-mobiliteit. Bij de transformatie van onze andere vestigingen bouwen we voort op de Brusselse ervaring”, aldus nog Duesmann.

Volker Germann, bedrijfsleider van Audi Brussels, wees op de rol van het personeel:

“Onze mensen staan centraal en wij investeren in digitalisering en intelligente processen en producten. Met honderdduizenden opleidingsuren hebben we onze medewerk(st)ers voorbereid op de omschakeling naar elektrische mobiliteit”.

Ruim 3.000 van hen vervaardigen momenteel de modellen Audi e-tron*, e-tron Sportback*, e-tron S* en de e-tron S Sportback*. Daarvan werden ondertussen al meer dan 115 000 exemplaren gebouwd. Ook in de toekomst zullen de modellen van de e-tron-familie in Brussel van de band rollen. De best verkochte volledig elektrische premium-SUV in Europa heeft nog meer dan de helft van zijn productlevenscyclus voor zich liggen.
solar-cells.jpg

Pionier in duurzaamheid

Behalve elektrisch rijden is Brussel ook voorloper op het vlak van duurzaamheid: de meervoudig bekroonde vestiging was in 2018 de eerste Audi-fabriek en wereldwijd de eerste serieproductiefaciliteit in het premiumsegment waar koolstofneutraal geproduceerd werd. De fabriek krijgt groene stroom van een grote fotovoltaïsche installatie van 107.000 vierkante meter. Ook de vereiste warmte voor de productie is afkomstig uit hernieuwbare energie, via certificaten voor biogas. De actueel onvermijdelijke uitstoot wordt gecompenseerd door gecertificeerde koolstofkredietprojecten. Deze drie pijlers, geflankeerd door bijkomende maatregelen, vormen de blauwdruk voor de verdere decarbonisering van de andere Audi-vestigingen. In het kader van het fabrieksoverschrijdende milieuprogramma "Mission Zero" werkt Audi bovendien ook op andere actieterreinen als waterverbruik, grondstoffenefficiëntie en biodiversiteit, consequent aan de reductie van zijn ecologische voetafdruk, zowel in de productie als in de logistiek.
Studebaker Bullet Nose 1950.jpg

Als eerste rolde een Studebaker van de band

De huidige Audi-fabriek heeft er al een bewogen geschiedenis op zitten. Op 7 april 1949 rolde daar de eerste Studebaker Champion Sedan van de band. In 1965 verlaat de laatste Studebaker met nummer 21 675 de fabriek. Volkswagen AG was ondertussen de belangrijkste opdrachtgever van de fabriek geworden. Het liet in Vorst de VW Kever en de VW Transporter bouwen. Ook een 1 000-tal Porsches 356 Cabriolet werden in het begin van de jaren zestig in de Brusselse voorstad geassembleerd. In 1970 nam Volkswagen de hele vestiging over. Begin jaren 1980 vervolledigde de VW Golf het programma: bijna vier miljoen exemplaren van het succesvolle model kwamen uit de Brussels fabriek.
1920x1080_WIM0922.jpg

Audi neemt in 2007 de fabriek over

De volgende mijlpaal in de geschiedenis van de fabriek is het jaar 2007, wanneer AUDI AG eigenaar wordt van de vestiging. In de periode daarna verbouwde Audi Brussel de fabriek, waar op dat moment de VW Polo en de Audi A3 gemonteerd werden, om de productie van de Audi A1 mogelijk te maken die toen nieuw was in het aanbod van het merk.

In 2018 volgt de geboorte van het huidige premiummodel van Audi Brussel: de fabriek assembleert het allereerste volledig elektrische seriemodel binnen het Audi-concern, de Audi e-tron*, en mag zich daarmee als e-fabriek een pionier noemen in elektrische mobiliteit.