AudiStream: online rondleiding door de productie van Audi Brussels

vlcsnap-2022-02-02-09h59m11s772.png

Audi Brussels kan voortaan heel eenvoudig van thuis uit worden bezocht: via AudiStream kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen achter de schermen van de productie van de eerste elektrische auto van het merk. We hebben het hier over de Audi e-tron, de Audi e-tron Sportback, de Audi e-tron S en de Audi e-tron S Sportback.

Sinds 2011 kunnen bezoekers de Audi-vestiging ontdekken tijdens een fabrieksrondleiding. Volgens Peter D’hoore, woordvoerder bij Audi Brussels, is de interesse om de productie van de e-tron te beleven nog steeds groot. “We krijgen nog steeds veel aanvragen. AudiStream maakt het mogelijk om aan deze wens te voldoen, ook al zijn rondleidingen ter plaatse door corona momenteel niet mogelijk.”

Via video-opnames bezoeken de kijkers de fabriek

De stream is nauwelijks gestart of een virtuele gids ontvangt de bezoekers op het net: “Dag beste kijkers, hartelijk welkom, bienvenue en herzlich willkommen op de AudiStream! Mijn naam is Birgit Peters en ik wil u vandaag uitnodigen in Brussel. Daar heeft het merk met de vier ringen een indrukwekkende vestiging. Namens alle medewerkers toon ik u de fabriek waar sinds 2018 Audi’s eerste volledig elektrisch model in serie van de band loopt.” Vervolgens nemen de videobeelden de bezoekers mee over het Belgische fabrieksterrein. De fabriek kende sinds haar oprichting in 1949 een bewogen geschiedenis. Met de productie van de acht miljoenste wagen, een Audi e-tron*, bereikte de vestiging in november 2021 een nieuwe mijlpaal. Midden januari heeft Audi Brussels de "Industrial Excellence Award" gewonnen.

Het centrale thema van de rondleiding in de fabriek is de transformatie van de productie van wagens met verbrandingsmotoren naar de productie van 100 % elektrisch aangedreven voertuigen: “Toen de laatste A1 in 2018 onze hallen verliet, konden we alleen maar raden naar welke uitdagingen er nog op ons af zouden komen. Wij, de Audi-fabriek in de hoofdstad van Europa, werden plots pioniers van elektrische mobiliteit.” Hiervoor bouwde Audi de hele fabriek om en bereidde het zijn medewerkers met honderdduizenden uren bijscholing voor op de productie van de nieuwe aandrijving. Kijkers kunnen de modernisering van de vestiging nu in een timelapse bewonderen.

Een exclusieve blik op de productie van de Audi e-tron

Dan neemt de rondleiding de toeschouwers mee naar de productiewereld van de e-tron – van het koetswerk over de lakafdeling tot de eindassemblage. In de carrosserie afdeling zien ze bijvoorbeeld hoe mens en robot harmonieus samenwerken en er perfect gelast, gesoldeerd en gelijmd wordt. In de eindassemblage kan het streamingpubliek zien hoe meer dan 1.000 onderdelen over een bandlengte van meer dan één kilometer worden gemonteerd. Dan wordt er een blik geworpen in de afdeling waar de aandrijflijn en de batterij samenkomen. Ten slotte volgt de allerlaatste kwaliteitscontrole, waarbij alle functies en passingen nogmaals worden gecontroleerd.

De rondleiding in de productie van Audi Brussels wordt afgesloten in de afdeling van de hoogspanningsbatterijen – het pronkstuk dat de vestiging, zo bijzonder maakt. Elke batterij wordt er getest op dichtheid, elektrische functies en – natuurlijk – haar vermogen.

Bijdrage aan klimaatbescherming: zo duurzaam is Audi Brussels

De fabriek produceert zijn wagens volledig CO2-neutraal. Audi Brussels is hiervoor al meermaals onderscheiden. De vestiging is bijzonder trots op haar eigen opgewekte groene stroom via zonnepanelen, die zich uitstrekken over 107.000 vierkante meter. Daarmee is de fotovoltaïsche -installatie een van de grootste in de regio Brussel: jaarlijks spaart Audi Brussels zo’n 1.900 ton CO2 uit en produceert het meer dan 9.000 megawattuur stroom – genoeg om ongeveer 2.500 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

De fabriek in Brussel is dus niet alleen een pionier op het gebied van elektromobiliteit, maar ook een pionier op het gebied van duurzaamheid. Voortaan kunnen geïnteresseerden zich daar zelf van overtuigen via AudiStream.