Annick Hernot en Sabine Martin

Er is geen "one-size fits all" oplossing

#EmbraceEquity #IWD2023

Op deze Internationale Vrouwendag sluit Audi Brussels zich aan bij de slogan: #EmbraceEquity. We vroegen Annick Hernot en Sabine Martin, twee van onze senior managers, wat dit voor hen betekent en hoe zij dit bij Audi zien.

Sabine Martin

Waarom is #EmbraceEquity belangrijk?

Sabine: "Mijn kernwaarden van waardering, integriteit en inclusie zijn belichaamd in gelijkheid. Gedurende mijn carrière bij Audi ben ik altijd aangemoedigd door de mensen om me heen. En ik kan eerlijk stellen, voor mij persoonlijk, dat ik mij nooit benadeeld heb gevoeld in mijn werk in deze door mannen gedomineerde omgeving. Ik geloof dat mijn carrière zich aan mij heeft aangepast en dat ik het kon vormgeven zoals ik wilde. Er zijn zoveel kansen in ons bedrijf die voor iedereen toegankelijk zijn. Natuurlijk zal elk individu, onafhankelijk van beschermde kenmerken, verschillende behoeften, ambities en verwachtingen hebben. Mijn ervaring is dat Audi dat goed begrijpt. Ik had een prachtige kans om een sociaal-ecologische sabbatical te nemen om te werken met mensen met een beperking. Mijn managementcollega's zagen in dat ik deze motivatie nodig had en steunden me daarin. Ik heb ook in vijf verschillende landen gewoond en verschillende functies bekleed, waarbij ik me heb opgewerkt tot een senior managementrol."
Annick Hernot

Annick: "#EmbraceEquity is belangrijk omdat elk van ons uniek is en we ons allemaal in verschillende situaties bevinden. Streven naar gelijkheid voor alle mensen, ongeacht geslacht, ras, sexuele voorkeur is een zeer belangrijk streven, maar houdt geen rekening met de eigenheden van elke mens of met de verschillende situaties waarin elk van ons zich kan bevinden.  #EmbraceEquity houdt hier wel rekening mee. Een voorbeeld kan dit verduidelijken: in toepassing van “iedereen gelijk voor de wet” zou een manager een meeting voor het team om 18u ‘s avonds kunnen organiseren.  Wanneer er in het team evenwel enkele jonge ouders zijn, dan is een meeting om 18u niet voor iedereen geschikt en dient deze, om iedereen de kans te geven aan de meeting deel te nemen, op een ander moment tijdens de dag te worden georganiseerd."

Merkte je verschillen in hoe elk land gelijke kansen benadert?

Sabine: "Dat heb ik zeker gemerkt. Bijvoorbeeld bij de terugkeer naar het werk na ouderschapsverlof. Vrouwen kunnen soms het gevoel hebben dat hun ouderschapsverlof hen enigszins blokkeert. We moeten dit onzintaboe wegnemen, en dit is trouwens niet alleen voor vrouwen. België en Spanje doen dit vrij goed in vergelijking met Duitsland, mijn thuisland. Ouders keren veel sneller terug naar hun werk en lijken de verbinding met hun werk en bedrijf te behouden. Uiteindelijk gaat het om het creëren van een werkplek dat is aangepast aan alle levensfasen en dat mensen als individuen behandelt, niet als een personeelsnummer."

Annick: "Door twee jaar te wonen en werken in Zweden, ben ik in contact gekomen met een cultuur die op het vlak van equity en gender gelijkheid al een stuk verder staat dan België. Zo krijgen kersverse vaders ondermeer dezelfde mogelijkheden om verlof te nemen als kersverse moeders, wat niet alleen een fantastische zaak is voor de kinderen, maar ook leidt tot meer gelijkheid en equity bij professionele opportuniteiten. Groot was mijn verbazing in het begin om doorheen de week en tijdens de werkuren zoveel vaders in de supermarkt te zien met een kinderwagen. Maar eigenlijk is dit de normale situatie. In België zijn er uiteraard ook initiatieven op dit vlak, maar we hebben nog een weg te gaan."

Hoe kijken deze rechtvaardige processen naar Audi?

Annick: "Inclusiviteit, diversiteit en equity, het zijn waarden waaraan Audi Brussels veel belang hecht. Deze waarden zijn in verschillende richtlijnen en processen beschreven. Ze worden actief aangesproken en bevraagd. Verbeteringsacties worden gedefinieerd waar nodig. Daarnaast zijn er verschillende aanspreekpartners in geval van problemen. Dit betekent niet dat alles perfect is, maar belangrijk is dat deze thema’s de nodige aandacht krijgen en hierdoor het naleven van deze waarden in het dagelijkse leven en werk meer en meer een evidentie worden. Zodra dit punt bereikt is, hebben we geen processen meer nodig – hier moeten we naar streven."

Sabine: "Ik zal geen compromissen sluiten over #EmbraceEquity. Voordat ik ermee instem om ergens te werken, controleer ik waar de vrouwen zijn, in welke posities ze zich bevinden en of ze correct worden betaald. Als ik mogelijkheden voor verbetering zie, stimuleer ik actief deze discussie om die verandering tot stand te brengen. Ik zal het niet anders accepteren. Ik houd bewust mijn ogen open om te zien dat mensen uit ondervertegenwoordigde groepen een rechtvaardige behandeling krijgen."

Sinds de coronapandemie krijgt nieuw werk snel vorm door inventieve kantoorruimtes, verbeterde telewerkregelingen en digitale productieoplossingen. Heeft dit de werkplek rechtvaardiger gemaakt?

Annick: "Covid heeft de evolutie naar anders werken in een versnelling gebracht.  Daar waar vele werkgevers voor Covid nog aarzelden om medewerk·st·ers meer vrijheid te geven om hun werk te organiseren, hebben vele van deze werkgevers tijdens Covid gezien dat het ook anders kan. Ik ben ervan overtuigd dat deze evolutie zeer positief is voor #EmbraceEquity. Zo kunnen werknemers, die naast hun professionele leven, ook heel wat uitdagingen in hun privé leven hebben, de beide beter combineren en zich focussen op wat echt belangrijk is.  Als moeder van drie kinderen, inmiddels grote kinderen, heb ik al te vaak te veel onnodige stress gehad over organisatorische thema’s – geraken de kinderen op tijd op school, nu ik al om 7u op het werk moet zijn voor een meeting? Wat als ze morgenvroeg ziek zijn en ik geen opvang heb? Deze energie kunnen we beter gebruiken voor de inhoudelijke invulling van onze taken, waardoor het voor zowel werknemer als werkgever een win-win situatie is."

Sabine: "Dit is een ingewikkelde vraag om te beantwoorden. Nogmaals, het hangt af van de behoeften van het individu. Als manager heeft het voor mij echt geen belang waar het personeel aan het werk is. Als telewerken iemand kan helpen om een betere balans te vinden tussen zakelijke en sociale leven, zal het uiteindelijk psychologische veiligheid en productiviteit verbeteren. Op onze afdeling zijn we momenteel bezig met een piloot met een nieuwe kantoorruimte waar een flexdesk principe wordt toegepast. We hebben ons kantoor volledig getransformeerd met kleine vergaderruimtes, dynamische multifunctionele ruimtes en geluidsisolatie. We wennen er langzaam aan, rollen een boekingssysteem uit en houden workshops om geleerde lessen te verzamelen."

Logo Audi Brussel

Helpen deze innovatieve projecten ons naar #EmbraceEquity?

Sabine: "Ik hoop het van harte. We hebben nog enkele technische hindernissen te overwinnen, namelijk als iedereen twee schermen aan hun bureau heeft en of de bureaustoelen geschikt zijn voor iedereen die de ruimte zal gebruiken. Dit gaat veel verder dan gendergelijkheid. Het creëren van een inclusieve werkplek vereist dat we iedereen meenemen op onze reis. We moeten onze structuren, processen, taal en werkomgeving aanpassen om dit mogelijk te maken."

Annick: "Dergelijke innovatieve projecten zullen zeker en vast helpen bij het thema #EmbraceEquity. Zij laten met name meer vrijheid aan de medewerk·st·er om zijn of haar werk optimaal te organiseren en dit leidt automatisch tot werkomstandigheden die aangepast zijn aan de situatie van de medewerk·st·ers. De evolutie naar het nieuwe werken is ingezet en kan niet meer gestopt worden. Uiteraard zullen we bij de uitvoering van dergelijke projecten ook op weerstand botsten. Dat is logisch bij verandering, maar voor steeds meer medewerk·st·ers zullen deze andere vormen van werken een evidentie zijn en is dit niet meer te stoppen.

Anderzijds bevinden we ons natuurlijk in een fabrieksomgeving, waardoor niet alle innovatieve projecten op iedereen op dezelfde manier toegepast kunnen worden. Bouwen van wagens verondersteld nog steeds aanwezigheid in de fabriek. Belangrijk is ook voor onze productie medewerk·st·ers na te denken over innovatieve projecten die de organisatie van het werk kunnen verbeteren. #Embrace Equity – omarm de verschillen en kom tot een win-win situatie."

Interview voor #EmbraceEquity

Hoe ziet u uw managementrol hier?

Sabine: "Behandel elke persoon zoals die behandeld wil worden. Het is simpel. Ik zie mezelf als een rolmodel, maar het gaat verder dan dat. Ik ondersteun netwerken proactief omdat het ons helpt nieuwe perspectieven te overwegen en bruggen te bouwen. Er is geen "one-size fits all" oplossing. Niemand mag gedwongen worden om te veranderen wie ze zijn om zich thuis te voelen bij Audi. Een competente inclusieve leider zijn, gaat over kijken naar de persoon die voor je staat, hun sterke punten zien en hen aanmoedigen om zich te ontwikkelen om persoonlijke en bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Ik herinner mezelf er altijd aan: niet iedereen is zoals ik. Hoe kan ik deze persoon het beste aanmoedigen, zodat ze kunnen #EmbraceEquity zoals ik dat zou kunnen?"

Annick: "Zorgen voor inclusiviteit en diversiteit, evenals equity is een fundamenteel onderdeel van goed management. Het behoort onbetwistbaar tot de kerntaak van de manager om een organisatie op te zetten, waarin alle medewerk·st·ers zich goed en gewaardeerd voelen en waarin iedereen kansen krijgt om zich te ontwikkelen. Belangrijk hierbij is dat de manager het goede voorbeeld geeft en binnen zijn of haar team zichtbaar de ruimte laat deze waarden actief aan te spreken en in geval van problemen in de dialoog te gaan."