1920x1080_CO2-nautral.jpg

Audi Brussels ontvangt certificaat voor CO₂-neutrale autoproductie

Audi Brussels heeft van de Belgische inspectie en certificatie-instelling Vinçotte het certificaat "CO₂-neutrale fabriek" ontvangen. Alle processen in de productie en andere activiteiten in de fabriek die emissies genereren, worden ofwel afgedekt met hernieuwbare energieën (+/- 95 %), ofwel gecompenseerd met milieuprojecten (+/- 5 %). Audi Brussels is hiermee de eerste gecertificeerde CO₂-neutrale serieproducent in het premium segment wereldwijd.
1920x1080_CO2-free-transport.jpg
Dit jaar nog start Audi Brussels de productie van het eerste volelektrische seriemodel van het "merk met de vier ringen". Dit model stelt een statement door zijn degelijke reikwijdte, en zijn innovatieve, digitale techniek aan boord. Audi streeft naar een diepgaande aanpak als het op duurzame premium mobiliteit aankomt. De onderneming gaat bij de productie van zijn elektrische SUV dan ook heel omzichtig tewerk met de voorhanden resources. Daarom wordt meteen al vanaf de productiestart bij Audi Brussels de serieversie van het Audi e-tron-prototype CO₂-neutraal geproduceerd. "Onze eerste elektrische wagen is tevens de eerste in ons kernsegment die volledig klimaatneutraal is qua productie. We vermijden elke vorm van verspilling", aldus Peter Kössler, Lid van de Directie en verantwoordelijk voor productie en logistiek bij AUDI AG. "Tevens doen we er alles aan om al onze fabrieken in het concern nog duurzamer te maken. De volgende stap is onze fabrieken van groene stroom te voorzien. Vorig jaar waren wij de eerste onderneming die haar logistiek treinverkeer in Duitsland klimaatneutraal heeft gemaakt."
730x730_solar.jpg
De Belgische fabriek zet in op drie belangrijke pijlers. De eerste pijler is de overschakeling op groene stroom. Dit is reeds in 2012 in de fabriek omgezet. Bovendien is met een oppervlakte van 37.000 m² op de fabrieksdaken, de grootste fotovoltaïsche installatie van de regio gerealiseerd. Jaarlijks bespaart de onderneming hierdoor 17.000 ton aan CO₂, het equivalent van een verbruik van ongeveer 1.500 personen. "Als eerste fabriek in het Concern enkel en alleen voor elektrische wagens, is duurzaam en milieuvriendelijk produceren heel belangrijk voor ons", aldus Patrick Danau, woordvoerder van de directie van Audi Brussels. "Wij zien dit als een maatschappelijke verplichting, die alle partijen ten goede komt."
1766x933_Audi-BXL.jpg
Tweede pijler is de warmtevoorziening van de fabriek met behulp van hernieuwbare energieën, met inbegrip van de verwarming van de burelen. De fabriek dekt deze behoefte af met certificaten voor biogas. Dankzij hernieuwbare energieën bespaart Audi Brussels zoveel als 40.000 ton aan CO₂-emissies per jaar. Daarmee dekken pijlers 1 en 2 meer dan 95 % af van de energiebehoefte.

Andere emissies, die momenteel nog niet dankzij hernieuwbare energieën vermeden kunnen worden, worden door Audi Brussels door zogenaamde carbon-credit-projecten (pijler drie) gecompenseerd. Daartoe rekenen we ook de emissies die door dienstwagens worden geproduceerd. "In 2014 waren we de eerste premiumproducent die zijn CO₂-voetafdruk heeft laten opstellen en certificeren. Sindsdien werken we er continu aan om deze nog verder te verkleinen", aldus Rüdiger Recknagel, verantwoordelijk voor de milieubescherming bij AUDI AG. "Bovendien installeren we in alle fabrieken nieuwe technologieën om ons waterverbruik te reduceren, schadelijke stoffen in de lucht te vermijden en het recycleren te verbeteren."