Audianers_Nihale-Saba_header.jpg

Jong ingenieurstalent bij Audi

Briljant, gepassioneerd, vastberaden, de jonge Marrokaanse maakt deel uit van deze jonge talenten bij Audi Brussels. Haar beroep: ingenieur software en elektronische automobiel.

Het is al iets meer dan een jaar geleden dat Nihale Saba zich bij een dynamisch team voegde, dat toekomstgericht en trots is om de Audi e-tron te produceren, het eerste volledig elektrische model van het Duitse bedrijf.

Haar rol bij de kwaliteitscontrole is onontbeerlijk. Samen met haar collega’s ontwikkelde ze een software die de functionaliteit en de componenten van de voertuigen test voordat ze bij de klanten worden geleverd. Het doel is om het dagelijks leven van elke werknemer te vergemakkelijken door gebruik te maken van de modernste digitalisering.

Ingenieur, uitdaging aanvaard

Het gaat dus om een zeer specifiek beroep: het resultaat van uitgebreide studies. Deze uitdaging heeft de jonge Marrokaanse zeker niet geïntimideerd - al sinds haar jeugd droomde ze ervan ingenieur te worden. Dat is niet verwonderlijk met fysicaprofessoren als ouders. “Wat me meteen beviel aan het ingenieurswerk is de veelzijdigheid, de open geest en het feit dat we de beste oplossing kunnen ontwikkelen. Aanvankelijk wist ik niet hoe ik me wou oriënteren. Tijdens mijn twee voorbereidingsjaren heb ik tijd gehad om te kijken wat me interesseerde en wat op de markt wordt toegepast. Uiteindelijk heb ik voor informatica gekozen. Het domein van de digitalisatie evolueert heel erg snel en dat vind ik passionerend”, zegt ze.

Na haar ingenieursstudies informatica met een kerncurriculum in burgerluchtvaart in Casablanca, vertrok Nihale Saba voor een jaar naar Duitsland om een taalstudiereis te voltooien. “Daarna had ik de keuze tussen Paris Dauphine en UCL voor mijn tweede master in informaticawetenschappen. Ik heb gekozen voor Louvain-la-Neuve, want het programma voldeed meer aan mijn verwachtingen. Ik wist ook dat België een multicultureel land is en dat ik ook de mogelijkheid zou hebben om te werken aan mijn Duits”. Het is tijdens die universitaire opleiding dat Nihale haar eerste stappen bij Audi Brussels zette, een springplank voor jonge creatieve talenten in overeenstemming met de moderniteit. Na verschillende stages is ze nu een software engineer in automotive electronics binnen het bedrijf.

Vrouw, ingenieur, moslim

Nihale werkt in een mannelijke wereld. Als enige vrouw in haar departement voelt ze zich niet in diskrediet gebracht, integendeel zelfs. “Hier word ik enkel beoordeeld op mijn werk en mijn prestaties”, bevestigt ze. Audi Brussels staat bekend voor haar diversiteit en steeds meer ontwikkelen vrouwen hun carrière hier. “Het klopt dat er tijdens mijn studies aan de UCL bijna geen meisjes waren in mijn klas, in tegenstelling tot de ingenieursschool in Marokko. Het was zelfs het tegenovergestelde”, zegt ze. In België geven cijfers duidelijk aan dat, hoewel vrouwelijke studenten het grootste deel van de universiteitsstudenten uitmaken, ze een minderheid zijn in de wetenschapsfaculteiten. De fabriek Audi Brussels telt bijna 60 verschillende landen van origine. Hier werkt iedereen samen. Dat is een grote rijkdom voor de onderneming. Toch geeft Nihale Saba toe dat moslim zijn tijdens de ramadan niet gemakkelijk is, net zoals bij alle gemengde samenlevingen. “Maar het voordeel bij Audi Brussels is dat de werknemers kunnen genieten van flexibele werkuren. Ik vind het echt gemakkelijk om mijn werkuren te kunnen aanpassen aan mijn vasten.”

Dit project is uniek!

Getrouwd zijnde, ontmoette de jonge ingenieur de man van haar leven in Marokko. Hij volgde haar in haar professionele avonturen tot in België. Wanneer het koppel vrije tijd heeft, vinden ze het leuk om per toeval een Belgische stad uit te kiezen en daar een dag op ontdekking te gaan. Ook al heeft ze hier al een mooie carrière gemaakt, Nihale verbergt haar gemis niet: haar familie en Marokko. “Ik probeer drie keer per jaar terug te gaan. Op dit moment voel ik me goed hier in België. Ik ontwikkel mijn vaardigheden bij Audi. Maar ik steek het niet onder stoelen of banken dat ik op een dag graag zou terugkeren naar Agadir...”.

Alles op z’n tijd, Nihale Saba heeft eerst een andere droom: haar ervaring bij Audi verder ontwikkelen. “Ik kom op een goed gelegen moment in het bedrijf, want ik heb de kans om te werken op het e-tron model. Volgend jaar komt het tweede model uit. Het is iets om echt trots op te zijn, voor België en voor ons, de werknemers van Audi Brussel. Dit project is uniek!”, zegt ze enthousiast, zich ervan bewust zijnde dat ze nog verder kan evolueren binnen andere afdelingen van het bedirjf, zoals gebruikelijk is bij Audi Brussels.

Bron: S.A IPM Groupe/La DH & La Libre, Stéphanie Carion, 19 & 20/10/2018