Audianers_Luc-Ulenaers_header.jpg

De trainer-trainer

Luc Ulenaers staat helemaal vooraan in de lijn met mensen die instaan voor de vlotte productie van de Audi e-tron. Hij is opleidingscoördinator voor de opleiding basisvaardigheden. Voor hem draait alles rond de opvallende kenmerken van deze elektrische wagen, zoals zijn kabelbomen en stekkerverbindingen. Al wie omgaat met meer dan 400 volt, moet tenslotte weten waar hij mee bezig is. Daarom worden de zintuigen aangescherpt tijdens de opleiding basisvaardigheden.

Ulenaers hielp de opleiding invoeren in Brussel. Vandaag coördineert hij vijftien lesgevers. Zijn belangrijke bevindingen en ervaringen uit Brussel bepalen mee de opleidingsinhoud voor de hele Groep, om de opleiding en kennisniveaus in alle fabrieken gelijk te trekken.

Ulenaers studeerde mechatronica en werkt sinds 1985 in Brussel. Hij begon in 2009 opleidingen basisvaardigheden te geven. Sinds deze zomer is één dag van de één week durende cursus volledig gewijd aan hoogspanning. Ook de productie van batterijen is sinds november 2018 opgenomen in de cursus.

De grootste uitdaging bij het invoeren van deze opleiding was dat Luc, zijn team en collega Shahriyar Taheri zelf de nodige onderdelen moesten verzamelen om les te geven, vertelt hij met een grijns. Kabelbomen, hoogspanningskabels en stekkerverbindingen waren niet voorhanden bij het begin van de opleiding.

De meeste werknemers krijgen in het opleidingscentrum voor het eerst te maken met hoogspanningsassemblage en hebben het nodige respect voor de stroomvoerende onderdelen. “We communiceren zeer duidelijk hoe de verschillende onderdelen in elkaar worden gezet en waarmee men rekening moet houden om de veiligheid en strenge kwaliteitsnormen te verzekeren,” aldus de lesgever.

Hoewel hij nu enkel invalt als lesgever, is de opleidingscoördinator een van de vaste waarden van het opleidingscentrum in Brussel, voor het geval er iets zou mislopen. “De feedback van de lesgevers en cursisten is belangrijk voor mij. Zo kunnen we de opleidingsinhoud voortdurend verfijnen en aanpassen.”

Luc Ulenaers is opleidingscoördinator in Brussel. De inzichten die bij de opleiding basisvaardigheden worden opgedaan, worden in heel de Volkswagen Groep gedeeld.

Auteur: Manfred Dittenhofer