Audianers_Jana-De-Tandt_header.jpg

De vrouw die haar kans genomen heeft om te groeien

Na verschillende stages binnen de groep in heel Europa, kwam Jana terug naar Brussel om haar carrière als preventieadviseur te beginnen, een baan die ze oorspronkelijk niet in gedachten had. Maar ze was gemotiveerd om de uitdaging aan te gaan, nieuwe dingen te leren en zich te ontwikkelen - en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

1280x853_B-SW.jpg

Jana, je werkt als preventieadviseur bij Audi Brussels. Kun je ons vertellen wat je taken als preventieadviseur zijn? Wat doe je dagelijks?

Een paar maanden geleden wist ik ook niet wat een preventieadviseur was. Ik heb toegepaste economie gestudeerd, wat heel anders is dan wat ik nu doe. Dit is een baan die ik kreeg tijdens mijn stage bij Audi Brussels. Als preventieadviseur is mijn doel om onze werkomgeving veiliger te maken en de mensen die hier werken te stimuleren om veiligheidsproblemen in hun dagelijks werk te overwegen. Dat betreft het werken aan robots, maar ook de apparatuur en de materialen die we gebruiken. Mijn werk gaat minder over het technische gedeelte, omdat ik voornamelijk verantwoordelijk ben voor alles rondom veiligheidscommunicatie en -cultuur. Ik gebruik onze bedrijfsapplicatie en de digitale valven in de fabriek om campagnes en nieuws te publiceren over hoe je je op een veilige manier kunt gedragen. Verder implementeer ik verschillende acties zoals workshops om het management te trainen hoe ze hun mensen kunnen aanmoedigen de veiligheidsaspecten te respecteren. Ook ben ik verantwoordelijk voor alles rondom veiligheidstrainingen voor alle medewerkers.

Preventieadviseur zijn is niet je eerste ervaring bij Audi Brussels. Je hebt al ervaring opgedaan bij Audi Brussel en bij de VW-groep via verschillende stages. Kun je ons iets vertellen over die stages?

Mijn eerste stage bij Audi Brussels was kort, maar erg interessant. Ik had zelf geen projecten, omdat ik drie weken lang een manager van de HR-afdeling had gevolgd. Ik kon met hem naar elke vergadering gaan en leren hoe mensen te organiseren en te leiden of hoe taken te verdelen en te delegeren. Het was echt interessant om het perspectief van een manager te begrijpen. Daarna heb ik een jaar in Spanje doorgebracht waar ik mijn studie heb afgerond. Ook daar heb ik stage gelopen bij Volkswagen Navarra, waar ik ook op de HR-afdeling heb gewerkt. Toen keerde ik terug naar België om mijn master Toegepaste Economische Wetenschappen te voltooien met een specialisatie in HR & Organisation Management. Ik moest opnieuw stage lopen, wat ik deed bij de medische dienst van Audi Brussels. Ik werkte samen met de psycholoog aan het burnout-programma. Mijn deel was het wetenschappelijk onderzoek te herstructureren en psychologische elementen toe te voegen aan de vragenlijst die tijdens de medische controle wordt uitgedeeld. Dat hielp ons niet alleen om de rode lichten aan te doen wanneer iemand richting een burnout ging, maar het stelde ons ook in staat om de persoon te helpen hoe ermee om te gaan.

Bovendien kreeg je de mogelijkheid om de resultaten van je werk voor het burnout-programma te presenteren tijdens een managementvergadering in Audi Brussels.

Inderdaad. Daar ontmoette ik de manager die nu voor mij verantwoordelijk is. Daar namen we contact op, spraken over mijn werk, wat mijn ambities waren en hoe ik het leuk vond om bij Audi Brussels te werken. Toen stelde hij me een baan als preventieadviseur voor en na het volledige wervingsproces ben ik hier. Omdat ik geen theoretische achtergrond had die ik nodig had voor mijn werk, volg ik nog steeds een aantal cursussen om mijn diploma als preventieadviseur af te ronden. Ik werk vier dagen per week en één dag per week ga ik naar school. Ik heb nog een jaar te gaan en dan zal ik niveau 1 bereiken, wat de hoogst mogelijke graad is.

Welke voordelen had je dankzij je stages? Heb je iets geleerd dat je helpt bij je werk?

Als je bij Audi Brussels werkt, ontmoet je veel mensen en krijg je veel kennis door ideeën met hen uit te wisselen. Tijdens mijn stages heb ik veel afdelingen leren kennen en ben ik te weten gekomen hoe ze werken. Dat was een groot voordeel, want zo liep ik niet verloren toen ik hier effectief begon te werken. Daarnaast heeft mijn HR-ervaring me enorm geholpen bij het uitvoeren van de specifieke taken die ik bij de preventiedienst doe. Naar mijn mening lijken deze taken meer op een HR-functie, maar dan toegepast op het aspect veiligheid.

Wat motiveerde je het meest om voor Audi Brussels te werken?

"Ik voel me hier vrij en dat is heel belangrijk voor mij. Ik kreeg de kans om iets te doen dat ik in het begin eigenlijk niet kende."

Nu is het zo interessant om het te doen. Dat is echt wat me het meest motiveerde. Eerst was ik bang omdat ik niets wist over de inhoud van de baan. Ik wist niet zeker of dit iets voor mij zou kunnen zijn. Toch gaf Audi Brussels me de kans om te groeien, ook als vrouw. Ik kreeg de kans om iets technisch te doen, hoewel ik de kennis op papier niet had. Wat ik had, waren de verschillende ervaringen door mijn stageplaatsen hier en mijn motivatie. Audi Brussels geeft je echt de kans om iets nieuws te doen en begeleidt je naar een nieuwe baan.

Nu kun je opkomen als een vrouw op een afdeling waar waarschijnlijk niet zoveel vrouwen eerder hebben gewerkt.

Ja inderdaad. Ik was de enige vrouw op de afdeling toen ik aankwam en nu zijn we al met drie. Het zijn kleine stappen, maar we proberen steeds meer vrouwen in ons bedrijf aan te trekken.

"Ik vind het belangrijk om als vrouw te laten zien dat je ook technisch werk kunt verrichten."

Als je echt wilt leren en open staat voor nieuwe dingen, dan kan dat. Je moet echter ook openstaan voor de kansen die je krijgt en je moet ze nemen. Ik kreeg de kans en nam ze omdat ik wilde bewijzen dat ik dat werk aan kan. En dat kan ik! Ik wil laten zien dat vrouwen meer kunnen - we hebben meer kansen en meer mogelijkheden dan op het eerste zicht lijkt.

Hoe vind je het om in Brussel te werken?

Ik heb eigenlijk niet het gevoel dat we hier in Brussel zijn, omdat de fabriek zich niet in het stadscentrum bevindt. Ik woon op het platteland in een klein dorp. Omdat ik een heel druk persoon ben op het werk en veel energie geef, hou ik van de stilte als ik thuis ben. Maar ik vind het geweldig dat Audi Brussels dicht bij alles staat wat je nodig hebt. Het is heel gemakkelijk om hier met de auto te geraken, wat echt een voordeel is. Bovendien bevindt onze fabriek zich naast een prachtig park en het centrum van Vorst.

We komen aan het einde van het interview. Welk advies kun je onze toekomstige stagiaires geven?

Wees niet bang om te laten zien wat je hebt. Als je iets nieuws wilt proberen, geef dan je input aan je verantwoordelijke. Probeer je eigen stempel te zetten en laat zien wie je echt bent. Misschien krijg je de kans om uiteindelijk in een geweldig bedrijf te beginnen!